sunnuntai 10. tammikuuta 2010

Stepina Elizabeth (ed.) Miniature Rooms. The Thorne Rooms at the Art Institute of Chicago

184 sivua/pages
ISBN: 978-0-300-14159-7
The Art Institute of Chicago


Oijoi, tämä on suuri ja loistelias kirja pienistä, loisteliaista huoneista ja tässä on paljon suuria ja loisteliaita kuvia. Teksti on kiehtovaa luettavaa. Näidenkin huoneiden takana on kiinnostava amerikkalainen nainen, joka on osannut valjastaa monta lahjakasta tekijää yhteistyöhön. Käsityö on täydellisyyttä hipovaa ja ensimmäiset huoneet on asetettu näytteille jo 30-luvun alussa. Kuvista ei kulumista juuri hahmota ja huoneita hoidetaankin hyvin, huonekalut ja hopeat kiillotetaan säännöllisesti, pölyt pyyhitään ja kristallikruunut pestään.

This is a grand and glorious book of small and glorious rooms and there are plenty of big, beautiful pictures book. The text is fascinating. There's an interesting american woman behind these rooms and she has been able to find talented people to work with her on the rooms. The handcraft is perfect and amazingly the first rooms were put on display already at the beginning of the thirties. I could not tell the wear and aging from the photos and the rooms are indeed well tended. They are regularly dusted, furniture and silver polished and chandeliers washed.Kukin huone kuvaa tarkasti tietyn aikakauden ja paikan tyyliä. On kiehtovaa verrata huoneita ja huomata pieniä eroja ja tutkia samalla omaa makua. Nähdä mikä viehättää ja mikä ei niin paljon. Kirjan kuvat ovat valtavan upeita, selkeitä ja suuria. Kirjassa on monia koko aukeaman näkymiä tiettyihin huoneisiin, mutta aika vähän kuvia yksityiskohdista. Oma katse pääsee kuvien kautta kiertämään huoneissa, mutta ulkopuolisena tarkkailijana ja ihailijana. Huoneissa on pysähtynyt, museomainen tunnelma, mutta näitä ei ole tarkoitettukaan kuvaamaan niinkään aikakauden elämää. Silti huoneet ovat todella kertovia tarkkuutensa ansiosta.

Each room illustrates the style of a certain time-period and place. It is interesting to compare the rooms and notice the differences and at the same time study one's own taste. The photos of this book are gorgeous, clear and big. There are many views of the rooms that fill the whole spread. There are not so many photos of details. You can let your gaze wonder around the photos like the rooms themselves, but as a distant onlooker or admirer. There is a still, almost museum-like atmosphere in the rooms, but they were not meant to be focused on the lives of the era they represent. Still the rooms tell so many things!Vaikka huoneiden yksityiskohdista ei ole kauhean paljon kuvia, niitäkin on. Lisäksi kirjassa on piirroksia, jotka on painettu oikeaan mittakaavaan. Nämä ovat paitsi viehättäviä, myös todella havainnollisia. Minulla taitaa olla jonkinlainen mattokausi menossa, koska huomaan ihailevani monen huoneen kohdalla erityisesti käsinkirjottuja, upeita, valtavia mattoja. Moni huone on jätetty avaraksi, niissä on paljon tilaa ja sekin ehkä antaa katseen huomata matot ja muutkin yksityiskohdat.

Although there are not so many photos of the details, there are some and they are good. There are also drawn illustrations of details printed in scale. This is a nice touch and very helpfull in visualizing the size and proportion of the rooms. I think I have some kind of carpet fever, because I kept on oohing and aahing over the magnificent hand-embroidered huge carpets in many of the rooms. The most of the rooms are really spacious and not so cluttered, which helps in watching. The details show through.


Ainoa moite, joka ei ole edes moite oikeasti on siinä, että kaikki on niin täydellistä. Kyse on makuasiasta. Vaikka kuvista toki nauttii valtavasti, ne ovat niin oikeita ja täydellisiä, että joku tietty vaikeasti määriteltävä viehätys puuttuu. Kyse voi olla siitäkin, että valokuvasta ei oikeasti hahmota, että kyse on miniatyyreistä. Toisaalta näyttää siltä, ettei näissä huoneissa asuta tai jos asuttaisiin, niin elämä ei olisi kauhean mukavaa... Kuten sanottu, tämä moite kertoo vain minun arvojärjestelmästäni eikä kirjan ansioista. Kirja on upea teos upeista miniatyyrihuoneista. ♥♥♥♥

The only slightly negative thing and not really even negative is that everything is a bit too perfect. This is a matter of taste. Even though the photos are very very enjoyable, they are so very perfect that some difficult-to-define attraction disappears. It has a lot to do with the fact that it is difficult to tell that the photos are of miniatures and I think that the impression would be different when one would see the rooms in real life. Also it seems that no-one lives in these rooms and if one would live there it would not be fun at all. I must stress that this note is more about my personal preferences than the value of the book. It is a gorgeous book of magnificent miniature rooms.♥♥♥♥

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti